Koreajuttuja

Moro Hong Kongista! Täällä elämä hellii meitä kuuden viikon reissuikään päässeitä matkaajia. Mutta eipä mennä asioiden edelle (eli nykyhetkeen) kun niitä vanhojakin juttuja on vielä rästissä, eli tää pitkään roikkunut juttu johon ei saatu lisättyä kuvia ennen kuin nyt, ja nytkin vain rajattu määrä.

Tosiaan, kun lokakuun puolivälissä oli aika pistää Venäjän taival pakettiin ja valmistautua reissun seuraavaan etappiin, Etela-Koreaan, puhuimme keskenämme, etta ihan kuin matka olisi vasta alkamassa. Kyse oli varmaan siitä, että Venäjä oltiin suunniteltu aika huolellisesti. Meitä ei jännittänyt ennen Venäjälle lähtoä, eikä matkan aikana tullut juuri minkaanlaisia reissaamiseen liittyvia ongelmia tai aiheetonta hermostuneisuutta. Jopa Moskovan epäilyttävän kissahostellivalinnan kompensoi paikan alhainen hinta. Kommunikointi Venäjälla toimi luontevasti koko junailun ajan. Kaupungit ja maisemat näyttivät tutuilta ja joka kaupunki oli jollain tavalla hallussa jo tullessa (kiitos lainassa olleen Lonely Planetin matkaoppaan). Ylipäätään Trans-Siperiaa voisi luonnehtia rauhalliseksi, rentouttavaksi ja mutkattomaksi kokemukseksi.

IMG_1122

Vladivostokin satamassa, lähdossä kohti Koreaa

No, Etelä-Koreaan ei oltu valmistauduttu yhtään mitenkään (ellei lasketa K-pop -hittivideolistojen tapittamista viime keväästä lähtien). Oltiin maassa puoli kuukautta, eikä uskoisi. Tuntui jopa siltä, kuin pieni reissukooma olisi iskenyt. Parin pöljän ruokailukokemuksen jälkeen ajauduimme paikallisen murkinan parista pizzapastalinjalle. Nähtävyyksien kiertäminen oli laiskanpulskeaa kun hostellin tai ravintolan wifi vei mennessään. Soulista matkasimme Daegun (laus. Deegu) kautta Busaniin, jossa koettiin piristymistä menemisen ja tekemisen suhteen vaikka allekirjoittanut sairastuikin reissun ekaan lämmölliseen nuhatautiin. Viime perjantaina jatkoimme matkaa lentämällä Shanghain kautta Hong Kongiin.

Mutta kelataanpa edelleen vain takaisin. Matka Etelä-Koreaan taittui siis paatilla nimeltään DBS “Eastern dream” Ferry. Kyseessä on firma, jonka lautat suhaavat Venäjän Vladivostokin, Etelä-Korean Donghaen ja Japanin Sakaiminaton väliä noin kerran viikkoon. Oltiin aikataulutettu Trans-Siperia niin, että oltaisiin Vladivostokissa pari päivää ennen joka keskiviikkoisen lautan lähtoä. Saimme halvimmat liput (muistaakseni n. 75e) lautalle niukalla päivän varoitusajalla. Passintarkastusten ja muun jälkeen kyytiin päästyämme huomattiinkin, että lautalla oli varsin väljää, virkistävän korealaista ja kauhean vähän aktiviteetteja. Vajaan vuorokauden mittainen merimatka taittui siis lähinnä omalla laverilla makoillen ja maisemia kannelta katsellen. Seuraavana aamuna saavuimme Etelä-Korean rannikolla sijaitsevaan Donghaen uniseen pikkukaupunkiin. Aurinko porotti ja fleecekerroksesta kuoriutuessa onnittelimme itseämme siitä, että olimme onnistuneesti paenneet talvea!

IMG_1140

Seurasi pitkä ja tuskainen kävelyretki, josta ei selvitty ilman paikallisia apuja, turhautumista ja litroittain valuvia hikivirtoja. Koko oleellisimman Donghaen nähtyämme selvisimme bussiasemalle (…aivan toisessa päässä Donghaeta kuin satama…). Vartin päästä karautimme ekspressbussilla kohti Gangnamia, Soulia!

Soulissa vierähti lopulta viikko melkeinpä täydellisesti jumitellen. Heti alkuun ajateltiin kaupungin olevan verrattavissa New Yorkiin, mutta lopulta kaupunki tuntui huomattavasti sieluttomammalta ja muoviselta kuin karismaattinen ja monipuolinen Iso Omena. Syy saattaa olla siinä, etta pysyttelimme suurimman osan jumiviikostamme Hongdaen trendialueella. Soulin hostellimme Kimchee Sinchon Guesthouse sijaitsi juurikin Hongdaessa (Donghae… Hongdae… jeps), joka on Soulin hipsterein hipsterimekka niin hyvässä kuin pahassa. Houkutuksia loytyy joka lähtöön – kahviloita, ravintoloita, kuppiloita, länsimaisia pikaruokaketjuja. Vaatekauppaa, meikkikauppaa, kenkakauppaa. Värivaloja, pintakiiltoa ja nuoria, kauniita korealaisia. Oman aikansa oli kiva katsella varsin miellyttävän näkoisia ja hyvin pukeutuvia paikallisia, mutta muuten Etelä-Korea/Soul/Hongdae ei budjettimatkailijan pirtaan sovi ellei halua pihistellä aivan kaikesta ja jatkuvasti. Paljon ollaan jouduttu tuskailemaan sen kanssa, mihin meillä on varaa ja mihin ei.

IMG_1156[1]

Kaikki Hongdaen ympäri vuorokauden hulinoivaa yöelämää kuvanneet kuvat epäonnistuivat, joten yllä joku satunnainen tyhmä otos.

No, ilmaisten nähtavyyksien perassa kävimme eräänä päivänä Gwangjang marketilla eli  paikallisella, sisätiloissa sijaitsevalla ja käytävämallisella torilla. Päässä ja silmissä pyöri kun nähtiin miten järkyttävä määrä erilaisia syötäviä voi olla tarjolla yhdessä pienessä paikassa yhdellä kertaa ja kuinka suuri määrä ihmisiä voi olla tuossa samaisessa paikassa nauttimassa tuon runsauden sarven loppumattomista antimista. Kun kutsu kävi, astuttiin itsekin rohkeasti yhteen pöytään ja vedettiin kimchimykyja ja läskisiä possunpaloja. Ei ollut ihan niin nautinnollista, kuin joku Anthony Bourdain antaa ymmärtää, mutta hyvä silti, etta päästiin testaamaan. Jälkkäriksi ostimme rasvakärtsättyjä perunapannareita jotka nautimme joen varrella istuskellen ja ihmetellen.

rsz_img_1232[1]

IMG_1233[1]

Takaisinpäin kävellessä naureskelimme sitä, että kaupunginosien luonne tuntuu muuttuvan yhtä tiheästi kuin metropysäkit vaihtuvat. Ensin kuljimme pitkin katua, jolla sijaitsi ainoastaan ompelukoneisiin liittyviä pikkuliikkeitä. Seuraava pitkä katu oli lamppukauppojen tyyssija. Seuraavalta loytyi limittäin kaakeleita, lukkoja, lisää lamppuja ja wc-kalusteita. Jopa listoille ja muille rimoille oli omat pikkupuljunsa. Tätä “kaupunginosaa” seurasi bisneshenkinen alue, jota seurasi häämekkoihin ja muihin hääasusteisiin keskittynyt kadunpätkä, jonka jälkeen oltiin taas kauppoihin ja kuppiloihin keskittyneessä opiskelijapitoisessa paikassa. Tämä kaikki n. tunnin sisään! Myöhemmin Daegun karttaa katsoessa huomattiin sitten, että siihenkin oli erikseen merkattu “Mobile phone street” ja “Jewellery street” ja tietty myös “Sewing machine street” jne., eli ehkäpä tässäkin havainnossa päästiin johonkin korealaisen kaupunkikulttuurin ydinilmiöön kiinni.

Ajauduimme Soulissa myos bailaamaan erään suomalaisen expatin synttäreitä samassa yhteydessä kun oltiin sovittu treffit Riston Etelä-Koreassa työskentelevän lukiokaverin kanssa. Tämän ikimuistoisen, suomalais-ruotsalais-korealaisen ja sojupitoisen illan siisteimpiä ja epätodellisimpia hetkiä oli jorata Gangnam Stylea täysin palkein samalla kuin baarillinen korealaisia myötäjoraa ja huutaa ympärillä, lattialla ja pöydillä, seinillä ja kaikkialla. Käteen illasta jai kaamea kapula ja Riston käteen upouusi, hieno kapula. Kiitos.

IMG_1222[1]

Tämän lisäksi käytiin rauhoittumassa, ilostumassa ja huolestumassa paikallisessa eläintarhassa. Valitettavasti kaikki kuvat ovat liian isoja tänne siirrettäväksi joten alla googlen kuvahaun tarjoama kuva kirahvista ja seeprasta:

http://www.tunturisusi.com/kirahvi/kuva1.jpg

Alun perin meidän oli tarkoitus jatkaa Soulista matkaa suoraan Busaniin, mutta oltiin mattimyöhäisiä hostellivarausten kanssa ja päädyimme viikonlopuksi Daeguun, jälleen bussilla. Daegussa vietettiin seka Riston synttäreitä että meidän yhteiselon kolmivuotispäivää. Ei jaksettu lähteä esim. moikkaamaan läheisella vuorella sijaitsevaa hattubudhaa, vaan tyydyimme ilolla keskusta-alueen kiertelyyn ja rasvaisten asioiden syömiseen. Mukavan oloinen vaikkakin vähän tylsähkö kaupunki tuo Deeku. Huomattavasti iisimpi kuin Soul, vaikka samankaltaista menoa sokkeloisen vauhdikkaasta keskustasta löytyykin. Daegussa nähtiin myos vanhempia korealaisia ihmisiä, toisin kuin Soulissa, jossa heidät kaikki oltiin piilotettu jonnekin (?). Se oltiin nähty jo Soulissa, että korealaiset osaa juhlia (juoda) viikonpäivään katsomatta, mutta Daegussa kännisimmat näkemämme kansalaiset olivat eläkeikaisia miehia ja naisia, jotka hoippuivat ja urinoivat sojupäissään ympäri paikallisen puiston laitamia näytti kello tai kalenteri mitä tahansa (RIsto kirjoittikin aiheesta lisää edellisessä merkinnässä..).

IMG_1324[1]

IMG_1323[1]

Daegusta saavuimme vielä muutamaksi päiväksi lämpimään ja letkeään Busanin rannikkokaupunkiin. Asuimme jälleen kahden yliopiston välissä sijaitsevalla vauhtialueella, mutta ikävariaatio oli suurempaa kuin nuoriSoulissa tai ikäerotellussa Daegussa (nuoret shoppailemassa keskustassa, vanhukset pelaamassa lautapelejä puistoissa). Tunnelma on Busanissa muutenkin rennompi kuin edellä mainituissa kaupungeissa. Sairastamisen lisäksi harrastimme kunnon reipasta turismia eli vierailimme suositelluissa kohteissa kuten YK:n hautuumaalla Korean sodassa kuolleille ulkomaisille sotureille, merinäköalapaikalla ja näköalarannalla. Aivan suositeltava kaupunki tämä Busan, mutta meitä polttele jo kovasti jatkaa eteenpäin kohti uusia juttuja (ja halvempaa elämista)! Koreasta tietty olisi vielä vaikka mitä sanottavaa, mutta jätetään jälkipuinteihin.

IMG_1381[1]

IMG_1394[1]

Gwangali beach ja Diamond bridge, Busan

IMG_1389[1]

Tässä vielä muutama erittäin oleellinen musiikkivideo, tärkein eli aivan kaikkialla kaiken aikaa soiva kappale ensimmäisenä.

Kiitos ja heippa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *